Tarikh Hari Raya Aidilfitri 2018 Malaysia

Tarikh Hari Raya Aidilfitri 2018 Malaysia | Bilakah tarikh Hari Raya Puasa Aidilfitri tahun 2018? Umat Islam sedang menjalankan ibadat Puasa Ramadhan 1438H, berakhirlah bulan Ramadhan maka bulan Syawal akan tiba. Menurut Kalendar Islam 2018 yang dikeluarkan oleh JAKIM, umat Islam dijangka menyambut hari raya Aidlifitri tahun 2018 pada hari Jumaat, 15 Jun 2018. Ianya bersamaan dengan 1 Syawal 1438H yang merupakan tarikh cuti umum di Malaysia.

Tarikh Hari Raya Aidilfitri 2018 Malaysia

Tarikh Hari Raya Aidilfitri 2018 Malaysia

Berikut dikongsikan adalah tarikh Hari Raya Puasa 2018 di Malaysia. Pengumuman tarikh Hari Raya Puasa Aidilfitri tahun 2018 akan diisytiharkan secara umum di siaran televisyen pada hari Khamis, 14 Jun 2018 sekitar jam 8.00 malam.

○ 15 Jun 2018 (Jumaat) bersamaan 1 Syawal 1438H

KRITERIA PENETAPAN PUASA DAN HARI RAYA

1. Kriteria yang digunakan oleh semua negara MABIMS bagi menentukan tarikah awal puasa dan hari raya ialah berdasarkan kepada kaedah rukyah dan hisab.

2. Merukyah atau melihat anak bulan pada petang 29 hb Hijriah bagi menentukan samaada keesokan harinya 30 atau 1 hb. Sekiranya anak bulan kelihatan di ufuk selepas matahari terbenam maka keesokan harinya dikira awal bulan baru tetapi sekiranya tidak kelihatan maka bulan tersebut digenapkan menjadi 30 hb.

3. Bagi di Malaysia dan negara MABIMS sekiranya anak bulan tidak kelihatan berdasarkan kaedah rukyah maka kaedah Imkanul Rukyah akan digunakan bagi menentukan keesokan harinya 30 hb atau 1 hb.

4. Kaedah Imkanul Rukyah adalah berdasarkan kepada kriteria berikut:

i. Umur anak bulan melebihi 8 jam ijtimak. (Bumi, bulan dan matahari berada segarisan).

ii. Ketinggian anak bulan di ufuk selepas matahari terbenam sekurangnya 2 darjah.

iii. Jarak Lengkung di antara pusat matahari dengan pusat bulan sekurang kurangnya 3 darjah. Dimana sekiranya anak bulan pada petang 29hb memenuhi criteria Imkanul Rukyah maka keesokan harinya dikira sebagai awal bulan baru dan bulan tersebut menjadi 29 hb sahaja.

Majlis Raja-Raja mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh permulaan puasa adalah berdasarkan Rukyah dan Hisab, dan pengisytiharan tarikh permulaan puasa akan dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia melalui radio dan televisyen pada malam itu juga.

Artikel Berkaitan : Jadual Waktu Berbuka Puasa dan Imsak 2018 Malaysia

Semoga perkongsian tarikh Hari Raya Puasa Aidilfitri 2018 dapat dijadikan panduan buat umat Islam dan khususnya ibu bapa yang merancang perjalanan balik ke halaman kampung. Selamat menyambut hari Raya Aidilfitri.

Sumber : Jabatan Mufti Pahang

Leave a Reply