Semakan Keputusan UKCG 2018 PISMP Online

Semakan Keputusan UKCG 2018 PISMP Online | Adakah anda pemohon Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) ambilan 2018? Bilakah tarikh semakan keputusan UKCG 2018? Panduan buat anda yang ada membuat Permohonan IPG tahun 2018 yang dahulunya dikenali sebagai Maktab Perguruan. Menurut kalendar IPG 2018, bagi calon yang berkelayakan akan dipanggil Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG) sebelum layak menghadiri temuduga IPG. Ujian UKCG akan diadakan sekitar bulan Aprik 2018.

Semakan Keputusan UKCG 2018 PISMP Online

Untuk pengetahuan, UKCG diadakan untuk menapis pemohon PISMP sebelum mereka layak dipanggil ke temuduga IPG. Sehubungan itu, calon dinasihatkan untuk merujuk kepada pengumuman rasmi KPM untuk semakan keputusan UKCG 2018.

Semakan Keputusan UKCG 2018 PISMP Online

Berikut dikongsikan adalah maklumat penting tentang cara semakan keputusan Ujian Kelayakan Calon Guru 2018 termasuk aplikasi semakan :

● Tarikh Semakan UKCG : 9 April sehingga 17 April 2018

● Aplikasi Semakan : https://pismp.moe.gov.my

● Isikan nombor kad pengenalan dan kata laluan.

Maklumat Penting Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG)

Untuk makluman Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG) terdiri daripada dua (2) sesi iaitu Sesi Ujian Bertulis dan Sesi Ujian Kecergasan Fizikal.

A. Sesi Ujian Bertulis

○ Terdiri daripada Bahagian A dan Bahagian B yang mesti dijawab oleh calon dalam tempoh 45 minit.

B. Sesi Ujian Kecergasan Fizikal

○ Semua calon mesti menjalani Ujian Kecergasan Fizikal.

○ Calon yang memilih Pendidikan Jasmani sebagai opsyen pertama atau kedua mesti menjalani Ujian Amali Pendidikan Jasmani.

○ Calon mesti menandatangani Surat Akaun Calon dan diserahkan kepada pengawas yang bertugas sebelum ujian dilaksanakan.

C. Sesi Ujian Amali

○ Calon yang memohon Pendidikan Jasmani, Pendidikan Islam, Pendidikan Muzik dab bahasa Arab akan menjalani ujian amali semasa sesi UKCG.

BACA JUGA :

○ Semakan Keputusan IPG 2018 PISMP Online

○ Contoh Soalan INSAK Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG) 2018

Selamat membuat semakan keputusan UKCG 2018 secara online. Semoga anda berjaya dalam UKCG dan layak ke fasa seterusnya iaitu temuduga IPG. Moga anda berjaya mendapat tempat di Institut Pendidikan Guru ambilan 2018.

Leave a Reply