Jadual Kursus Haji 2020 Semua Negeri Malaysia (Tarikh & Lokasi)

Jadual Kursus Haji 2020 Semua Negeri Malaysia (Tarikh & Lokasi). Bilakah tarikh dan jadual kursus Haji 2020? Panduan buat jemaah Haji yang akan mengerjakan ibadat Haji di Baitullah tahun 2020. Sesungguhnya anda antara kalangan yang beruntung dan diberikan peluang untuk mengerjakan ibadat Haji tahun 2019 bersamaan 1440 Hijrah yang harus dilaksanakan bagi setiap Muslim yang berkemampuan walaupun hanya sekali sahaja. Berikut jadual kursus asas Haji 2019 yang dikeluarkan oleh Tabung Haji.

Jadual Kursus Haji 2019 Semua Negeri Malaysia (Tarikh & Lokasi)

Jadual Kursus Haji 2020 Semua Negeri Malaysia (Tarikh & Lokasi)

Berikut dikongsikan adalah jadual kursus asas Haji termasuk memaparkan tarikh dan lokasi yang boleh dijadikan panduan kepada jemaah Malaysia :

Kuala Lumpur

Wilayah Persekutuan Labuan

Wilayah Persekutuan Putrajaya

● Selangor

Johor

Melaka

Negeri Sembilan

Pahang

Terengganu

● Kelantan

● Kedah

Pulau Pinang

● Perak

Perlis

Sabah

● Sarawak

* Untuk dapatkan jadual dan tarikh Kursus Asas Haji (KAH) terkini akan dikemaskini dari semasa ke semasa. Maklumat lanjut sila ke laman Tabung Haji.

Apa Itu Kursus Asas Haji (KAH)?

Kursus Asas Haji atau ringkasnya KAH adalah kursus pengenalan kepada ibadat haji, umrah dan ziarah. Ia merupakan kursus haji peringkat pertama yang akan diikuti oleh jemaah Haji sebelum berangkat ke Baitullah. Kursus ini mengambil masa selama 17 siri dimana setiap siri mengambil masa selama 2 jam yang diadakan mulai bulan Rabiulawal hingga Jamadilakhir. Kursus Asas Haji ini diadakan di masjid-masjid yang terpilih di seluruh negeri Malaysia yang dikelolakan oleh Jabatan Agama Islam Negeri dan Lembaga Tabung Haji.

INFO : Untuk dapatkan modul Kursus Asas Haji menerusi online dengan memuat turun di sini.

Sebarang pertanyaan lanjut mengenai kursus haji, sila hubungi Tabung Haji Contact Center (THCC) di talian 03- 62071919 atau email ke th-info@lth.gov.my. Waktu Operasi : 8:00 pagi – 5:30 petang.

BACA JUGA : 

Selamat menunaikan ibadat haji dan umrah di Baitullah tahun 2020. Semoga mendapat Haji Mabrur dan mendapat barakah.

Kredit Video : YouTube TH

5 Comments

  1. R.Zaitun binti Raja Ahmad November 9, 2018
  2. Balkis Sultan November 11, 2018
  3. farhana November 30, 2019
    • MyInformasi November 30, 2019
  4. Mazlan Mustafa December 20, 2019

Leave a Reply