Jadual Kursus Haji 2019 Semua Negeri Malaysia (Tarikh & Lokasi)

Jadual Kursus Haji 2019 Semua Negeri Malaysia (Tarikh & Lokasi). Adakah anda bakal jemaah Haji tahun 2019/ 1440H? Bilakah tarikh dan jadual kursus Haji 2019? Panduan buat jemaah Haji yang akan mengerjakan ibadat Haji di Baitullah tahun 2019. Sesungguhnya anda antara kalangan yang beruntung dan diberikan peluang untuk mengerjakan ibadat Haji tahun 2019 bersamaan 1440 Hijrah yang harus dilaksanakan bagi setiap Muslim yang berkemampuan walaupun hanya sekali sahaja. Berikut jadual kursus asas Haji 2019 yang dikeluarkan oleh Tabung Haji.

Jadual Kursus Haji 2019 Semua Negeri Malaysia (Tarikh & Lokasi)

Jadual Kursus Haji 2019 Semua Negeri Malaysia (Tarikh & Lokasi)

Berikut dikongsikan adalah jadual Kursus Haji 2019 yang turut memaparkan tarikh dan lokasi yang boleh dijadikan panduan kepada jemaah Malaysia :

● Kuala Lumpur

● Labuan

● Putrajaya

● Selangor

● Johor

● Melaka

● Negeri Sembilan 

● Pahang

Terengganu

● Kelantan

● Kedah

Pulau Pinang 

● Perak

● Perlis

Sabah

● Sarawak

* Jadual Kursus Asas Haji (KAH) 2019 ini anda boleh muat turun melalui fail PDF di atas. Sila klik pautan tersebut.

Apa Itu Kursus Asas Haji (KAH)?

Kursus Asas Haji atau ringkasnya KAH adalah kursus pengenalan kepada ibadat haji, umrah dan ziarah. Ia merupakan kursus haji peringkat pertama yang akan diikuti oleh jemaah Haji sebelum berangkat ke Baitullah. Kursus ini mengambil masa selama 17 siri dimana setiap siri mengambil masa selama 2 jam yang diadakan mulai bulan Rabiulawal hingga Jamadilakhir. Kursus Asas Haji ini diadakan di masjid-masjid yang terpilih di seluruh negeri Malaysia yang dikelolakan oleh Jabatan Agama Islam Negeri dan Lembaga Tabung Haji.

INFO : Untuk dapatkan modul Kursus Asas Haji menerusi online dengan memuat turun di sini.

Sebarang pertanyaan lanjut mengenai kursus haji, sila hubungi Tabung Haji Contact Center (THCC) di talian 03- 62071919 atau email ke th-info@lth.gov.my. Waktu Operasi : 8:00 pagi – 5:30 petang.

BACA JUGA : Semakan Daftar Tawaran Haji 2019 Online

Semoga perkongsian tentang jadual Kursus Haji 2019 dapat membantu para jemaah untuk membuat semakan tarikh kursus asas Haji yang dijalankan oleh Lembaga Tabung Haji. Selamat menunaikan ibadat haji dan umrah di Baitullah tahun 2019.

Sumber : Tabung Haji 

2 Comments

  1. R.Zaitun binti Raja Ahmad November 9, 2018
  2. Balkis Sultan November 11, 2018

Leave a Reply